Boltberendező Blog

Értékesítés ösztönzés vásárlásélménnyel

10 hiba, amit ne kövess el a kézműves vásárokon
[Tippek árusoknak]

Avagy tippek árusoknak.

Rengetegen vannak, akik kicsiben kezdik. Otthon készítenek saját kezűleg, saját ötletekből, ellesett, eltanult, új technikákkal szebbnél szebb kincseket. Manufaktúrát alakítanak ki a garázsból vagy a legnagyobb szoba feléből. Tevékenykednek, kezdetben hobbiból, aztán előbb vagy utóbb eljutnak arra a pontra, hogy saját üzletről kezdenek álmodozni. Néha túl hosszúnak tűnhet az út odáig, viszont addig is vár rájuk egy másik lehetőség, a boltok makett világa, a vásárok.

..és így lesz a Boltberendezőből (átmenetileg) Standberendező..

kezmuves_vasarok.jpg

Ahogy korábban írtam, jól tudom milyen ebben a cipőben járni. (3 évig készítettem, és árultam webshopból, saját tervezésű falmatricákat és rendszeres kiállítója voltam az egyik legismertebb vasárnapi design piacnak.) Ezért is szeretnék azoknak is segíteni egy kicsit, akik most ismerkednek a vásárok világával.

Kezdő vásározóként sok apró hibát elkövet(het) az ember. Én is rengeteget tanultam és fejlődtem minden piac alkalmával. Szóval íme a legnagyobb bakik, amiket Te jobb, ha elkerülsz:

  1. Felkészületlen vagy és ez látszik is: Végre eljön a vásár napja, kipakolsz, érkeznek a vásárlók, fogynak a termékek, az egyik iránt különösen nagy az érdeklődés, de nincs elegendő készleted. Otthon felejtetted az egyik kisebb display-t, netán a céges bélyegzőt. Nem készültél zacskóval/tasakokkal, amibe becsomagolhatod, amiben átadhatod az árut a vevőnek. Hogy ne kelljen folyamatosan elnézést kérned, írj egy részletes listát arról, hogy mit kell feltétlenül magaddal vinned a vásárra. (Ha félsz, hogy valami még otthon se jutna eszedbe, de hasznos lehet, akkor segíthet a KisOkos kézműves vásárokhoz és design piacokhoz. Találsz benne nyomtatható csekklistát és kitöltendő készletlistát is!)
  2. Nincs semmi ami érdekessé teszi az asztalod: Nem elég, ha a termékeidet csak úgy szétteríted az asztalon. Lehet, hogy gyönyörűséges az árud és magáért beszél, de ha csak az asztal egyetlen síkjában gondolkozol és nincs fókuszpont, egy kiemelkedő elem a standod területén, akkor nem lesz, ami közelebb csalja a nézelődőket. Az asztalod a boltod. Úgy rendezd be, hogy felhívja magára a figyelmet, hogy barátságos ugyanakkor elég érdekes legyen. Képviseljen Téged és a termékeidet.vasarok_asztal.jpg
  3. Túl kevés vagy épp túl sok árut mutatsz meg: Ha az asztalod előtt elhaladó vásárló egy blikkre átlátja az asztalod összes termékét, akkor meg van az esélye annak, hogy nem megy közelebb, hiszen nincs mit jobban megvizsgálnia. Viszont, ha túl sok a termék, előfordulhat, hogy nehezebben választanak majd a vevők. Bár tetszik nekik a portékád, lehet, hogy végül mégsem vesznek semmit, mert nem tudják eldönteni melyik termék legyen is az.
  4. Nincsenek feltüntetve az árak: Egy óriási hiba, amit elkövethetsz, ha nincsenek beárazva a termékeid. Sokan túl félősek megkérdezni, hogy mi mennyibe kerül. Vagy netán lehetőségük sincs rá, mert Te egy másik vevőnek segítesz éppen. Ne engedd, hogy emiatt álljanak odébb a potenciális vásárlóid. Minden terméken jól láthatóan tüntesd fel az árakat, vagy készíts ártáblát!vasar_arak.jpg
  5. Nincsenek különböző árkategóriás termékeid: Sokan nem szívesen adnak ki egy-egy vásáron nagyobb összeget. Kivéve persze, ha nagyon tetszik nekik a terméked és meg is engedhetik maguknak. A legtöbben vásárolnak ennél az asztalnál aztán egy másiknál is, esznek pár falatot, isznak valamit, mindenhol csak keveset költenek. Alakítsd úgy a termékpalettád, hogy mindkét tábornak legyen mit kínálnod.
  6. Nincs akciód vagy szóróajándékod: Az akció, a vásáron is akció. A vevők szeretik és élnek is vele. Még jobban szeretik persze az ingyen elvihető termékeket, legyen az egy falat süti, egy matrica vagy apró kiegészítő. Ezzel a két dologgal mindig könnyedén belophatod magad a vásárlók szívébe. De vigyázz, csak óvatosan a kedvezményekkel, nehogy a végén pont Te ne járj jól. Az akció csak pár termékre legyen érvényes vagy adj ajándékot bizonyos vásárlási összeg felett.vasar_akcio.jpg
  7. Nincs elég váltópénzed: Ez az első alkalommal nekem se jutott volna eszembe, ha nincs a kedvenc nővérkém, aki felhívja rá a figyelmemet. Nagy hasznát fogod venni, ha előző héten minden aprót félre teszel és a nagy címleteidet lecseréled minél kisebbekre, hogy könnyedén tudj majd visszaadni a vásáron. Ne járj úgy, hogy valaki kiszemeli egy termékedet aztán azt mondja, visszajön mindjárt, csak felváltja a tízezrest. Te meg csak várod és várod míg ő máshol költi el a pénzét.
  8. Nincs szórólapod/ névjegykártyád: Nagyon fontos, hogy legyen egy olyan információs anyagod, amit azon járó kelők kezébe nyomhatsz, akik megfordultak az asztalodnál, de ezúttal nem vettek semmit. Ha megálltak és nézelődtek, akkor nagy valószínűséggel tetszett nekik az árud. Ne szalaszd el a lehetőséget, adj nekik útravalót, hogy ha később úgy gondolják vissza találhassanak hozzád.vasar_nevjegykartya.jpg
  9. Udvariatlan vagy: Előfordul néha, (bár ritkán), hogy az emberek méregetik az árud, hogy egy óvatlan gyerkőc lever valamit az asztalodról. A nap végéhez közeledve eléggé fáradt leszel már, de még ezekben a pillanatokban is őrizd meg a legszebb mosolyod. Nincs jobb reklám a kedves kiszolgálásnál. Beszélgess az érdeklődőkkel, törekedj a hosszútávú vásárlói kapcsolatok kialakítására.
  10. Útban vannak a barátaid: Biztos őket is meghívod majd, hogy nézzenek meg és nagyon jól is jön, amikor inni visznek neked vagy vigyáznak az asztalra míg szusszansz egyet. A vevő(nek látszó emberek) vonzzák a vevőket. Úgyhogy tapasztalatból mondom, hogy amikor a barátok az asztalodhoz érnek és ott tartotok, hogy "De szép a standod, na hogy megy?" akkor 100%, hogy annyi érdeklődő vesz majd körül, hogy egy mondatot se tudtok többet váltani. Ügyelj is rá, hogy a vevők az elsők. Ne hagyd, hogy a vásárló úgy érezze megzavar valamit. Legyen időd megválaszolni a kérdéseiket.

Első vásározóknak ajánlom tippek, praktikák, ötletek, segítség: Útmutató a kézműves vásárokhoz

- a képek forrásai: https://www.pinterest.com/boltberendezo/vásári-asztalok-standok/ -

- tapasztalatokon kívüli források: creativeincome, amberdusick -

Ne maradj le a többi posztról sem, kövesd a Boltberendezőt a Facebookon vagy iratkozz fel a Hírlevélre!

A bejegyzés trackback címe:

https://boltberendezo.blog.hu/api/trackback/id/tr447215557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LOR 2015.03.10. 18:57:14

Iparművészeti múzeum kreatív tavaszi vásárára itt tudsz jelentkezni: www.imm.hu/hu/news/view/131,Jelentkez%C3%A9s+a+tavaszi+v%C3%A1s%C3%A1rra

LOR 2015.09.14. 10:05:06

Pici Piac: minden ami a kicsiknek kell :) Játékok, ruhák, babaszoba dekoráció, ajándékok, kifejezetten babáknak, gyerekeknek, kismamáknak és családoknak. www.facebook.com/PiciPiac/
süti beállítások módosítása